20 Şubat 2011 Pazar

Biberli Ekmek (Acılı Ekmek)


Çok sevdiğim atıştırmalıklardan birisidir biberli ekmek =) Denemeler sonucunda sevdiğim lezzette bir sonuç veren tarifi çıkarabildim, tabi genel hatları ile diğer tariflere de benziyor.


Malzemeler:

--Hamuru İçin--
1 paket instant maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 su bardağı ılık su
3 yemek kaşığı yoğurt
1 yemek kaşığı sıvı yağ
aldığı kadar un
 ( ele yapışmayacak yumuşak bir hamur olması gerek yaklaşık 2,5 su bardağı un alıyor)


--Üzeri için--
1 yemek kaşığı domates salçası (silme)
1 yemek kaşığı biber salçası (silme)
3- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
1 adet ortaboy soğan
1 yemek kaşığı pul biber (acılık durumuna, isteğinize göre ayarlayabilirsiniz)
susam



       2 su bardağı unu eleyerek hamuru yoğuracağımız kaba koyuyoruz, üzerine instant mayayı döküp karıştırıyoruz, şeker ve tuzu da ilave ettikten sonra ılık suyu döküp yoğuruyoruz. Ardından sıvı yağ ile yoğurdu da ekleyip iyice yoğuruyoruz, ele yapışmayan bir hamur elde edene dek azar azar un ilavesine devam ediyoruz. Hamuru yoğurduktan sonra bir bez ile üzerini örtüp sıcak ortamda mayalanmasını sağlıyoruz.
Hamur mayalanırken üzeri için sosunu hazırlıyoruz. Soğanları soyup yemeklik doğradıktan sonra4 yemek kaşığı yağda kavuruyoruz, salça ve pul biberi de ekledikten sonra salçalar yağda eriyene dek kavuruyoruz. Bu sos ılıyana dek bekliyoruz ardından bir borcama biraz yağ damlatıp yağladıktan sonra hamuru içine koyuyoruz ve elimizle pizza hamuru gibi ince bir hal alana dek borcamın şekline göre iyice açıp yayıyoruz. Sonrasında hazırladığımız sosu üzerine döküp bir spatula veya kaşık yardımı ile hamurun her tarafına sürüyoruz. Üzerine susam serpiyoruz. Önceden 180' C ısıtılmış fırında, fırınınızın gücüne göre yaklaşık yarım saat pişiriyoruz. Ben tam bir süre takip edip belirlemedim, pişerken hamur kabardıktan sonra arada bir açıp hamur kısmına parmağım ile dokunduğumda hamur sertleşmiş ise fırından çıkarıp dilimleyip dinlendiriyorum.

8 yorum :

  1. Çay saatleri için güzel bir tarif.
    Ellerine sağlık canım çok güzel görünüyor.
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. tam annemin damak tadına uygun tarifmiş ...Süper görünüyor, ellerine sağlık...İyi pazarlar

    YanıtlaSil
  3. çooook güzel bir ikramlık olmuş.ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  4. BENİ GEÇMİŞE GÖTÜREN BİR TARİF OLMUŞ.AMA BİZİMKİ EKMEK ÜZERİ SALCA YADA BAŞKA BİRŞEY...
    ONU HATIRLATTI BANA:)
    NEDENSE TADINI BİLMEDEN ÇOK SEVDİM.
    GALİBA ÇOCUKLUĞUMU ÖZLEDİM
    ELLERİNE SAĞLIK SANA AFİYET VE DE ŞİFA OLSUN CANIM BENİM

    YanıtlaSil
  5. pazartesi de yağmurluymuş atolyede öğlen çay keyfi yapılırmışmış ne güzel de olurmuş :)))) şahane lezzetli görünüyor ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  6. ufff çayın yanında da harika gider acı seven birisi olarak yapmak lazım ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. İkiz Annesi :teşekkür ederim canım =)

    içimizdeki karnaval : teşekkürler, iyi pazarlar =)

    lezzet sarayı : teşekkür ederim güzelim =)

    sezobigo : salçalı ekmek Fırat misali =) çocukluğunu o zamanki tatları özlemeyen var mıdır ki =((

    AZRA SEDA : hmmm mesaj alınmıştır hocam ayrıntıları konuşalım =)

    Çılgın Mevdoş : hem de nasıl gidiyor çay yanında süper =) teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  8. aaa çok ilginç süperr! paylaşmn için teşekkürler! Bloguma beklerim izlemeni isterm:)
    http://ivirzivirkralicesi.blogspot.com

    YanıtlaSil

1yorum = 1tebesüm, yorumun için teşekkür ederim, beni çok mutlu ettin =)
Google hesabınız yok ise, yorum yapmak için Adı/URL kısmını seçip yorumunuzu bırakabilirsiniz =)