21 Mayıs 2011 Cumartesi

Tarçınlı Havuçlu Kek ve Tüyolar

Kek tarifi ve tüyolara geçmeden önce hayatın günlük akışı içerisinde gördüğüm, duyduğum ve beni üzen bazı konulara değinmek istiyorum.Güzel yorumlarınız ile katılacağınız bir nevi karşılıklı muhabbet yapalım istedim, çok uzun sürmeyecek, fazla canınızı sıkmak istemem.
Geçenlerde çarşıda yürürken bu aralar çok moda olan bir manzara ile karşılaştım. Bu moda olan manzara; kenara köşeye konulmuş bir tabla ve üzerinde minicik kavanozlara tıkıştırılmış balıklar ve su kaplumbağaları. Ben de balık beslemek zorunda kaldım, zorunda diyorum çünkü daha önce anlatmıştım, annmin bir öğrencisi hediye olarak getirdi bu balığı(Zeytin). İşte böyle bir tezgahın önünden hızlıca geçerken bir anlık gözüm su kaplumbağalarının kabına takıldı o an adımlarım yavaşladı, çünkü öyle çok üzüldüm ki, adı üstünde su kaplumbağaları denilen zavallıcıkların kabında bir damla su yoktu!!! Hayvancağızlar susuzluktan kupkuru olmuş, kımıldayamıyordu, yani o hayvanları satıp üzerinden para kazanmayı biliyorlar da bir damla su koyamıyorlar mı? Bu şekilde uyarmayı düşünmedim mi? Tabi ki düşündüm,ancak laftan sözden anlayacak bir insan göremedim karşımda. Adana'da bu tarz uyarıyı bir bayanın,  işportacıya yapabilmesi pek kolay olmuyor =(
Bir diğer konu ise, bir iki ay önce şahit olduğum olay. Hamile genç bir bayan, bir başka hanımdan gelip sigarasını yakmak için çakmak istedi. Çakmağı verecek olan bayan, karşısındaki kişinin hamile olduğunu anlayınca kesinlikle vermem dedi üstüne çok doğal bir şekilde anne adayı olan bayanı uyardı, ancak o bunu hiç umursamadı, kendince haklı bahaneler ile o çok değerli(çocuğundan dahii) sigarasını yaktı ve içti. Kendisini zehirleme tercihi tabi ki kendi öz iradesinde, ancak, hiç bir kelime söyleyecek durumda olmayan, anne karnındaki o masum bebeği zehirlemeye hiç hakkı yok!!! O an öyle çok öyle çok sinirlendim ki anlatamam.
İşte böyle...
Her neyse, şimdi bilindik, klasik ve her daim beğeni toplayan lezzetli bir tarifi paylaşacağım sizlerle, ancak, tüm kekler için uygulayabileceğiniz tüyolar vererek =)
Nedense sade kek yapmayı pek sevmiyorum, illa ki içinde bir farklılık, bir malzeme olacak; fındık, havuç, ceviz, kakao ...vs =)

Malzemeler:
3/4 (1 su bardağından az) sıvıyağ
1 su bardağı süt
2 yumurta
1,5 su bardağı şeker
2 büyük boy havuç
2 tatlı kaşığı tarçın
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
2 veya 2,5 su bardağı un
(Un miktarı bardak boyutuna göre değişiyor, kek hamuru kıvamına göre ayarlamanız gerekebiliyor)

Yapılışı:
Hangi keki yaparsanız yapın, çok kabarmasını istiyorsanız, yumurta sarısı ve akını ayrı kaplarda çırpmanız gerekiyor. Kabuklarını soyup havuçları ince rende ile rendeleyin, tarçını havuçların üzerine ekleyerek iyice karıştırın ve bir kenarda bekletin.Şeker ve yumurta sarılarını mayonez kıvamına gelene dek çırpın.Sonrasında eleyerek vanilyayı bu karışıma ekleyin. Ardından önce sıvıyağ ardından süt ekleyerek herbirini ekledikten sonra yavaş devirde mikserle çırparak karıştırın. Bu karışıma un ve kabartma tozunu mutlaka eleyerek ( ki bu aşama unun hava almasını sağlar) ekleyin ve kesinlikle mikser ile karıştırmayın, spatula kullanın. Yumurta aklarını ise mutlaka cam bir kap içerisinde kar beyaz olup, katılaşana dek mikser ile çırpın. Çırptığınız yumurta akını bir spatula yardımı ile kek karışımına ekleyin. Ve olabildiğince az ve yavaş karıştırarak yumurta akının kek hamuruna karışmasını sağlayın, kesinlikle mikser kullanmayın. Son olarak tarçınlı havuçları ilave ederek spatula ile karıştırın.
Her tarifte keki pişireceğiniz kalıbı yağlamanız belirtilir, işte bu yağlama aşamasında sıvı yağ kullanmayın, minik bir parça margarin ile kabın her yerini iyice yağlayın. Ardından yağladığınız kek kalıbına bir tutam un serpiştirin ve kalıbı sağa sola sallayıp bir şekilde unun eşit şekilde dağılmasını sağlayın. Kek kalıbına dıştan eliniz ile vurarak fazlalık olan unların dökülmesini sağlayın. Sonrasında kek hamurunuzu kalıba dökün ve kalıbı sallayarak içerideki hava kabarcıklarının çıkmasını sağlayın. Önceden 175'C ısıtılmış fırında kürdan temiz çıkana dek pişirin. Kürdan ile kontrol etme aşaması için, kekinizin kabarmasını olumsuz etkilememesi açısından ilk 20 dakika kesinlikle fırın kapağını açmayın.
Umarım gönlünüze göre severek yiyeceğiniz bir kek yapmanız için yardımcı olabilmişimdir =)

9 yorum :

  1. harikasın canım duyarsız insanlar maalesef ki çok fazla etrafımızda ama elden ne gelir...tüyolar çok güzel, en sevdiğim kek türü ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Kek harika görüüyor ve verdiğin tüyoları uygulayacağıma emin ol..duyarlılığın için seni bir kez daha tebrik ediyor diğer insanları Allah2a havale ediyorum.başka diyecek birşey yok çünkü.

    YanıtlaSil
  3. insanlar ne kadar da duyarsız, o minnacık hayvanların da bir can taşıdığı maalesef akıllarından dahi geçmiyor, çok üzücü bir durum :( dediğin gibi eve bir balık da gelse onu da bir sorumluluğu var :( herneyse, Allah ıslah etsin diyorum canım... kocaman sevgiler :)

    YanıtlaSil
  4. sevgili mekila püf oktası için teşekkürler bundan sonraki keklerim de deneyeceğim kek harika görinüyor her konu da duyarlı arkadaşım tebrikler ama malesef böyle anne adayları var...

    YanıtlaSil
  5. mekilacım gönlümü bilmem ama acayip şekilde gözüme hitap etti.
    eline sağlık canım
    sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  6. canım bahsettiklerin gerçekten sinir bozucu uyarsan hatalı sen oluyorsun uyarmasan vicdanın rahat etmiyor..böylelerine insan demek çok zor ya arada kalmış şeyler bunlar neyse çok kızdım ikisinede
    kek çok güzel görünüyor canım püf noktalarıyla birlikte en kısa zamanda deniycem ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  7. anlattığın iki olayda inanılır gibi değil , insanları uyarsan bir türlü, sessiz kalsan sonradan için içini yiyor.Belki mücadele yolunu seçmek lazım.
    Mekilacım havuçlu keki yaparım ama hiç tarçın koymamıştım bir de senin tarifini denicem, püf noktaları ise çok işime yarayacak:)))

    YanıtlaSil
  8. Canım nefis görünüyor ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  9. olsa da yesek suzan: evet canım =( çok teşekkür ederim güzelim =)

    limon çiçekleri: teşekkür ederim tatlım, rica ederim =)

    maya'nın cicileri: evet sadece kendılerını düşünüyorlar

    gönül: rica ederim canım, teşekkür ederim, evet ne yazık ki öyle =(

    yemek bir aşk: rica ederim canım =)

    necla: evet uyarsan bir türlü uyarmasan bir türlü, deneyince sonucunu paylaş benimle canım =)

    noblesse: evet malesef=( tüm kekler için püf noktasıdır =)

    funda ceyhan: teşekkür ederim tatlım =)

    YanıtlaSil

1yorum = 1tebesüm, yorumun için teşekkür ederim, beni çok mutlu ettin =)
Google hesabınız yok ise, yorum yapmak için Adı/URL kısmını seçip yorumunuzu bırakabilirsiniz =)