29 Nisan 2012 Pazar

Çikolatalı Çilek Ateşi (Çilekli Pasta)


Çileği sevmeyen pek az kişi vardır sanırım. Sevilmeyecek bir meyve değil zaten; rengi kokusu, lezzeti ayrı bir güzel. Bu pasta için "Çikolatalı Çilek Ateşi" adını düşünme nedenim ise; pastanın kenarlarını süslerken kullandığım alt sıradaki çileklerin ateş görüntüsünü andırması, kek kısmını yerken de daha çok çikolata ya da browni tarzı bir lezzet ile karşılaşılması. Eee hem çilek hem çikolata en uygun isim de bence ancak bu olabilirdi.


Tarif yine sıkı takipçisi olduğum, verdiği tarifler konusunda kesinlikle tereddüt duymadan uygulamaya koyulduğum Cafe Fernando 'dan. Ancak iki ayrı tariften iki farklı kısmı alıp harmanladım ve bu pastayı yaptım. Pastanın kek kısmı buradaki ve ara krema kısmı ise buradaki tariften. Kremayı daha önce yaptığım Çilekli Tart 'ta çok beğenmiştik, gerçekten lezzetli o nedenle pasta da tercih ettim.


Malzemeler – Kek

1+1/3 su bardağı (190 gram) un
1/2 su bardağı kakao
3/4 çay kaşığı karbonat
1/2 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz
150 gram tereyağı, oda sıcaklığında
1/2 su bardağı (100 gram) kahverengi şeker
1/2 su bardağı (100 gram) şeker
3 adet büyük boy yumurta, oda sıcaklığında
1 çay kaşığı vanilya özütü
60 gram bittersweet (%70 kakao oranı) çikolata, eritilmiş ve oda sıcaklığına getirilmiş
1/2 su bardağı süt, oda sıcaklığında
1/2 su bardağı kaynar su
120 gram sütlü çikolata, ufalanmış
3 su bardağı çilek, dilimlenmiş

Yapılışı – Kek
* Fırınınızı 180 derecede önceden ısıtın. 25 cm capındaki kek kalıbınızın altına parşömen kağıdı serin, tereyağıyla parşömen kağıdını ve kalıbın kenarlarını yağlayıp birkaç kaşık un ekleyin ve bütün kalıba yayın. 
* Fazlalıkları döküp kalıbınızı bir kenara ayırın.
* Un, kakao, karbonat, kabartma tozu ve tuzu bir kaba eleyin.
* Tereyağını mikserinizin kabında yumuşayana kadar çırpın. Beyaz ve kahverengi şekerleri ekleyip 3 dakika daha çırpın. Karışıma yumurtaları teker teker ekleyerek çırpmaya devam edin. Vanilyayı ilave edin.
* Mikserinizin en yavaş ayarında çikolatayı ekleyin. Tamamen karıştığında süt ve kuru malzemeleri dönüşümlü olarak (kuru malzemelerle başlayın) 2-3 seferde ekleyin ve kuru malzemeler kaybolana kadar karıştırın. En son olarak hala en yavaş ayardayken kaynar suyu azar azar ekleyin. Ufalanmış çikolataları ekleyip tahta bir kaşık yardımıyla karıştırıp 25 cm çapındaki kek kalıbınıza dökün ve tepesini düzleyin.
* 180 derecede 35-40 dakika pişirin. Keki fırından çıkardıktan sonra 15-20 dakika soğumasını bekleyin. Ardından bir bıçağı kekin çevresinde gezdirerek kelepçeli kalıptan kolay çıkması için hazırlayın. Kalıptan çıkardığınız keki tam ortasından ikiye kesin  



Vanilyalı Krema için
2 su bardağı süt
6 yumurta sarısı
1/2 su bardağı şeker
1/3 su bardağı mısır nişastası, elenmiş
1.5 çay kaşığı vanilya özütü
3.5 çorba kaşığı tereyağı, ufak parçalara bölünmüş ve oda sıcaklığında

Yapılışı

Vanilyalı pasta kremasını hazırlamak için, ufak bir tencerede sütü kaynama noktasına gelene kadar ısıtın.
* Orta boy başka bir tencerede (ateşin üzerinde değil) yumurta sarılarını, şekeri ve mısır nişastasını çırpın. Hızlıca çırpmaya devam ederken azar azar kaynar sütün 1/4 su bardaklık kısmını ekleyin (bir defada eklemeyin ve çırpmayı bırakmayın yoksa yumurta sarıları sütün ısısından pişip topak topak olacaktır). Yine çırpmaya devam ederek sütün geri kalanını ekleyin. Orta boy ateşin üzerine alarak hiç durmadan ve güçlü bir şekilde kaynama noktasına gelene kadar çırpmaya devam edin. Kaynamaya başladıktan sonra 1-2 dakika daha çırpıp ateşten alın.
* Vanilya özütünü ekleyin ve tekrar karışana kadar çırpın. 5 dakika bekletip ılınmasını sağlayın. Ardından tereyağ parçalarını yavaş yavaş ekleyip tamamı eriyene kadar çırpmaya devam edin. Eğer kremayı hemen kullanacaksanız buz ve su dolu bir kaba oturtup arada sırada çırparak soğutabilirsiniz. Daha sonra kullanmak üzere hazırlıyorsanız da bir kaba aktarıp üzerine streç film kapayarak (tepesini kremaya bastırın ki arada hava kalmasın böylelikle kremanın tepesi de kurumayacaktır) buzdolabına koyun. Buzdolabında tazeliğini 3 gün boyunca koruyacaktır.

Arası ve üzeri için ;
2 paket kremşanti
kremşanti için süt
yeterli miktarda yaklaşık 1/2 kg çilek

Keki ortasından ikiye kestikten sonra arasına hazırladığımız kremadan koyup ardından dilimlenmiş çilekleri diziyoruz. Kekin diğer katını da kapattıktan sonra kremanın kalanını ilave ediyoruz. Ben bu şekilde yani dışını süslemeden dolapta bir gece beklettim. Ardından kremşantiyi hazırlayıp pastanın dışını kaplıyoruz ve çileklerle dilediğimiz gibi süslüyoruz.

11 yorum :

  1. mmmmm muhteşem
    soğuk soğuk yenir
    :)

    YanıtlaSil
  2. bir pazar sabahına böyle bir görüntü ile başlamak harika oluyormuş, ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. pasta "gel ben ye" diyor resmen. Ellerine sağlık:)))

    YanıtlaSil
  4. Harika görünüyor canım ellerine sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. muhteşem görünüyor Mekilacım böyle bir güzelliğe ne denir ki, ahh olsaydı keşke yanıbaşımda:))))

    YanıtlaSil
  6. Tatlım bugün kızımla çilekli şanti yapacaktık, görünce senin tarifini yapmaya karar verdik. Şahane görünüyor. Ellerine sağlık. Bize de kolay gelsin :) Sevgiler.

    YanıtlaSil
  7. of of of olsa da yesek :)

    YanıtlaSil
  8. Ellerine sağlık canım.
    O harika 1 dilime hayır demem.Nefis nefiss.
    Ödülün var canım.
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  9. cerenim.com: teşekkür ederim

    bir kase lezzet: hem de bu sıcaklarda süper olur =)

    nnisa: ne mutlu bana o zaman ,rica ederim

    ada ve deniz: resmen öyle diyor =)

    ikiz annesi: teşekkür ederim tatlım

    firuze: teşekkürler =9

    ahu:sonucu bizimle de paylaşır mısın ?

    bolat: evet olsa da yesek, kalmadı çünkü bitti =)

    sevalce lezzetler: teşekkür ederim tatlım =)

    YanıtlaSil

1yorum = 1tebesüm, yorumun için teşekkür ederim, beni çok mutlu ettin =)
Google hesabınız yok ise, yorum yapmak için Adı/URL kısmını seçip yorumunuzu bırakabilirsiniz =)