31 Mayıs 2012 Perşembe

Kakaolu Çatlak Kurabiye


Kimi zaman kilo canavarlarına bizi yem yapabilen leziz kurabiyeler, pastalar, tatlılar ile uğraşmak sanırım bende alışkanlık, bağımlılık gibi bir noktaya ulaşmış. Evde mutlaka bu tehlikeli şekerlilerden bulunması gerek. Pişerken hipnotize etmeye başlayan o nefis kokuların odalara yayılmasına aracılık eden fırın; bu afacanları pişirmediğinde sanki oturup ağlıyor ya da küsüyor, mutfak ise bomboş kalıyormuş gibi geliyor bana, gerçekten! Hazırlanma aşamasında denilir ya hani "önceden ısıtılmış fırında" işte o ısıtma aşamasında fişi takıp dereceyi ayarladığımda "İşte buuuu, yaşamak, eveeet yine nefis lezzetler pişireceğim" diyiverecek emektar fırınımız. Çekmecelerin dolapların karanlık köşelerinde sessizce ağlayan pasta yapma aparatları da el ele tutuşup dans etmeye başlasalar ben de onlara katılırdım diye düşünür mutlu olurum. Elimde uygun imkanlar olsa hemen minik bir pastane açıp, renk renk muffinler pastalar yapıp hem kendim hem de başka insanları mutlu kılardım.
Bir insanı üzmek kırmak en kolay yapılan şeydir; ama küçük bir tebessüm, küçük mutlu bir an  ya da geçmişte güzel bir hatıraya  alıp götürebilmek birini, zor, gerçekten zordur.
Bir de şöyle düşünün; yolda yürüyorsunuz, hafif esen rüzgar ile vanilyalı mis gibi bir koku duyuyorsunuz. Fırından yeni çıkmış nefis kek kokuları, takip edip küçük bir pastaneye rastlıyorsunuz, oturup lezzetli bir kek yiyorsunuz. Belki annenizin eskiden yaptığı kekleri, ya da küçüklüğünüzde komşu teyzenin siz sokakta oynarken çağırıp size verdiği o bir dilim harika keki anımsatıyor. İşte size küçük mutlu bir an...
Ha ha ha böyle tasvir edince, televizyonda yağlı boya tablolar yapıp "Şuraya da küçük mutlu bir ağaç yapıyoruz" diyen Bob Ross aklıma geldi. Çok izlerdim, resim yapmayı da çok severim =)


Bu kurabiye tarifinde saatlerce ya da günlerce buzdolabında bekletin hamuru dinlendirin durumu yok. Sadece 20 dk buzlukta bekliyor sonrasında hemen pişiriyoruz. Aslında buzlukta bekletmeye gerek yok fakat havalar ısındı ve içerisinde tereyağı olduğu için şekil verirken kolaylık olması adına buzluğa koyuyoruz. Hazırlamaya başlayıp yeme zamanı arasındaki süre toplam 45 dk. 
Fotoğraflardan da fark edebileceğiniz üzere bu kakaolu nefis kurabiyelerin dışında ince bir tabaka çıtır çıtır, sonrasında ise sanki kek yer gibi yumuşacık. Öyle hafif ki kaç tane yediğinizi fark etmiyorsunuz. Ben soğuk bir bardak süt ile tüketmeyi tercih ettim, size de önerim bu yönde. Ama tabi ki çay ile de çok güzel bir ikramlık olur.

Malzemeler:

* 2 su bardağı un
* 2 yemek kaşığı süt
* 2 yemek kaşığı tepeleme tereyağı
* 1/2 su bardağı şeker
* 1 paket vanilya
* 1 paket kabartma tozu
* 1 adet yumurta
* 1/2 su bardağı kakao
* 1 çay kaşığı silme tuz

Dışı için pudra şekeri

Yapılışı:
Tereyağı, yumurta, şeker el ile yoğrularak iyice karıştırılır. Ardından vanilya kabartma tozu ve kakao elenerek karışıma eklenir. Sonrasında tuz ilave edilir ve unun 1 bardağı elenerek eklenir,biraz yoğurulur. 2 yemek kaşığı süt de bu aşamada ilave edilir.Ve yoğrulmaya devam edilir. Un kaybolduktan sonra kalan diğer 1 bardak un yine elenerek eklenir. İyice yoğrulduktan sonra ele yapışmaması gerekiyor. Şayet ele çok yapışıyorsa 1 yemek kaşığı silme un daha ekleyebilirsiniz fakat bu kurabiye hamuru diğerlerinden biraz daha yumuşak bir yapıya sahip o nedenle hamur toparlanabildiği sürece sorun olmaz. Hamuru yoğurduktan sonra streçe sarıp buzluğa koyuyor ve 20 dk bekletiyoruz. Bu süre sonunda buzluktan çıkardığımız kurabiye hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp elimizde yuvarlayıp pudra şekeri olan tabağa koyup dışını iyice pudra şekerine buluyoruz. Ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye 2,5 cm aralıklarla diziyoruz. Önceden 180'C ısıtılmış fırında 10 - 15 dakika pişiriyoruz. Fırından çıkarmadan önce dış kısmına dokunduğunuzda sert kabuk oluşmuş ama kurabiye halen yumuşak ise biraz daha bekletiyim demeyin.Çünkü çoğu kurabiye gibi başta yumuşak olan hamuru soğuduktan sonra sertleşiyor. Pişme durumundan emin olmazsanız diğer yardımcı nokta ise kurabiyelerin kokusunun yoğun şekilde dışarıdan duyulabilmesidir.

Mutlu küçük atıştırmalıkların bol, kiloların az olduğu güzel günler dilerim =)

9 yorum :

  1. Yağ miktarı çok azmış ne güzel...Ellerine sağlık Mekila'm.

    YanıtlaSil
  2. çok güzel görünüyor.....

    YanıtlaSil
  3. of of nefis görünüyor elinize sağlık. tadı her halinden belli. sevgiler mutlu haftasonları...

    YanıtlaSil
  4. bobbidi bibbidi: di mi amaaaa nefis olmuştu =)

    limon çiçekleri: evet çok hafif oluyor =)

    ada ve deniz: teşekkürler =)

    tombul tarifler: çok teşekkürler tatlım =)

    YanıtlaSil
  5. Susamli kurabiyeler muthis olunca catlak kurabiyeleri de denemek istedim.tarifinizi yine birebir uyguladim.ama bu sefer ortaya cikan sey beni hic memnun etmedi.anlamis degilim...

    YanıtlaSil
  6. adsız: isim belirtseydiniz daha rahat hitap edebilirdim =) Yardımcı olmaya çalışayım, nasıl bir sorunile karşılaştınız? beğenmediğiniz nokta ne oldu? diğer kurabiyelerden farklıdır, dışı çıtır, içi kek gibi yumuşaktır, fırından çıktığı ilk an yumuşaktır, soğumasını beklemelisiniz

    YanıtlaSil
  7. Mrh.ben Polen.catlak kurabiyelerim tas gibi tatsiz oldular.bu arada sutu ne zaman ilave edecegimizi yazmadiginizdan ben tereyagiyla bereber koydum.acaba ondan mi bilemiyorum ama ilgi ve alakaniz icin tes.ediyorum.mutluluklar ve tabiki iyi calismalar..

    YanıtlaSil
  8. polen: merhabalar,sütü hangi aşamada ekleyeceğinizi belirtmeyi yazmamışım bunun için kusura bakmayın =( Sorunun kaynağı bir çok neden olabilir. Mesela; eklediğiniz yağ miktarı fazla ise ve margarin ise kurabiyeyi sertleştirebilir, ya da fırındaki pişme süresini fazla tuttuysanız veya fırınınızı kullanırken turbo fan özelliğini de açtıysanız bu da kurabiyeleri kurutmuş olabilir. Sonucun sizin için kötü olmasına gerçekten üzüldüm, dilerim bir dahaki denemelerde daha güzel sonuçlar elde edebilirsiniz, sevgiler.

    YanıtlaSil

1yorum = 1tebesüm, yorumun için teşekkür ederim, beni çok mutlu ettin =)
Google hesabınız yok ise, yorum yapmak için Adı/URL kısmını seçip yorumunuzu bırakabilirsiniz =)