2 Ağustos 2013 Cuma

Reçelli Kek


Yine pasta yapma ve yeme krizimin tuttuğu, ancak elimde yeterli malzeme olmayan bir zamanda ortaya çıktı bu kek. 
Hani tatlı kriziniz gelir ve bir çikolata yer bastırırsınız ya, işte öyle değil, tatlı da çikolata da yeseniz geçmiyor. İlla ki o fırından mis gibi kek, pasta, vanilya kokusu gelecek, illa ki tok tok hamuru olan, mide dolduran bir lezzet pişmeli, yapılmalı. Bu yazdıklarıma aldanıp da "Bu kız kim bilir kaç kiloduuuuur?" diye düşünmeyin, hiç alakası yok =) 
Pastayı pişirip, bir, en fazla iki dilim yiyip gerisini ev ahalisine tükettiren, gayet de minyon biriyim. Böyle söyleyince de "Hansel ve Gretel" deki, çocukları; pastalar şekerlemeler ile besleyip şişmanlatan cadı gibi hissettim kendimi =)
Kimseyi şişmanlatma amacım yok, sakin olun =)
Herneyse efendim, kalktım bir kek yapayım dedim ve açtım dolabı baktım, süt yok, "Haydaaa sütsüz kek mi olur, aaa kakao da yok, tamam pes vazgeçtim." demişken birden gözüme çilek reçeli ilişti. Sonuçta görünen malzemeler ile ortaya çıkabilecek kek, sade bilindik bir kek olacaktı. Ve ben,
keki bir türlü sade tüketemiyorum, illa ki içerisinde farklı bir malzeme olmalı; tarçınlı , portakallı, kakaolu...vs.
Çilek reçeli ile tüm umutsuzluğum gitti ve reçeli keke nasıl dahil ederim diye düşüne düşüne başladım hamuru çırpmaya =)
Şimdi bu yayını yazarken de 90'ların o güzel şarkılarını dinliyorum. Ne kadar da kalıcı ve duygulu eserler varmış meğerse, dün dinlemiş gibi hatırlayıp eşlik ediyor insan. Şimdiki şarkılar hiç böyle değil, bir iki dilinize dolanıp sonrasında hiç ruhunuza dokunmadan silinip gidiyorlar.
Bu aralar pek bir düşüncelerde, duygusal girdaplardayım. Sanırım düğün yaklaştıkça, evleneceğim gerçeği hazırlık aşamalarının yavaş yavaş tamamlanarak somut hale gelmesiyle pek bir etkiler oldu. Baba ocağından gidecek olmak, annenin küçük kızı olmaktan çıkmak, evinin hanımı, mutfağının ustası ve en önemlisi bir insanın eşi olmak, büyümek, yaşlanmak...
Ahh ah.. Bir kek tarifi derken nerelere geldim yine =) Direkt konuyu kapamadıkça daha çok yazarım ben. 


Reçelli bir kek pişireceğiniz zaman, her halükarda reçel tanelerinin dibe çökme ihtimali vardır, bu nedenle pişirmek için teflon kaplı bir kalıp kullanmanızda fayda var. Ben zaten revani, ıslak kek gibi şerbetli, soslu bir kek pişirmedikçe borcam kalıpları kullanmıyorum. 
Bu tarifi uygularken de kullanacağınız kalıbı mutlaka margarin ile yağlayın, yağlama sonrasında kalıba biraz un serpip her yerinin iyice una bulanmasını sağlayın ki bu işlem kekin rahatça çıkması için çok önemli. Kalıptaki fazla unları da ters çevirip çırparak temizlemeyi ihmal etmeyin çünkü fazlalık olan un, kek piştiğinde üzerinde beyaz topaklar halinde kalacaktır. Ben reçel olarak çilek tercih ettim ancak siz dilediğiniz, uygun gördüğünüz reçelle de yapabilirsiniz.

Malzemeler

2 çay bardağı sıvı yağ
2 çay bardağı şeker
2 yumurta
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 şişe soda
5 çay bardağı un
reçel 


Hazırlanışı

Hamuru hazırlarken fırınınızı 175'C ye ayarlayıp ısıtın. Yumurtalar ile şekeri mayonez gibi bir renk ve kıvam alana dek iyice çırpın, ardından sıvı yağı ekleyip çırpmaya devam edin, sonrasında sodayı da ekleyip karıştırın. Ardından unu bardak bardak eleyerek ilave edin ve mikserin yavaş ayarında çırpın. Unu eklerken vanilya ve kabartma tozunu da eleyerek karışıma dahil edin. Kek hamurunu yağlayıp unladığınız kalıba dökün ve bir tatlı kaşığı yardımı ile reçelden, kalıptaki hamura aralıklarla koyun. Reçel miktarı tercihinize kalmış, ancak önemli olan ilave ettiğiniz reçel tanelerinin çok ağır ve iri olmaması. Çünkü bu durumda dibe çöküp kalıba yapışabilir
Hazır olan kek hamurunu fırında, ilk 20 dakika kapağı hiç açmadan, kürdan temiz çıkana dek (ki toplamda 40 -45 dk yapıyor bu süre ancak fırın gücüne göre değişebilir de) pişirin. Bu ilk 20 dakika, kekin kabarması açısından çok önemlidir.Eğer süreyi tutamaz, hesaplamayı unutursanız, bir başka yöntem de; kek kokusu odaya yayıldığında kapağı açabileceğiniz süre geçmiş demektir.
Fırınızın turbo fan özelliği varsa kullanmayın, pişirdiğiniz her türlü kek, pasta veya kurabiyelerde de kullanmamanızı öneririm, yiyeceğin içindeki nemi tamamen yok ediyor, kurutuyor.
Pişen keki iyice dinlenip soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis edin. 
Afiyet olsun.

11 yorum :

  1. Hmm hiç denemedim reçelli kek, iyi bir fikre benziyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denenebilir en azından değil mi =)

      Sil
  2. mekilam hemide nasıl canım kek istedi bu görüntüyle bilemezsin.hoş bende yapar iki dilimden sonrasını evdekilere dağıtırım o ayrı:)
    elleirine sağlık denicem inşallah

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sezo bigom sen nerelerdesinnnn, çok özlemişim yorumlarını, hoş geldin tekrar =)

      Sil
  3. hımmm, hımmmm, ne güzel olmuştur kekin, biz bayanlar niye böyle tatlıcıyız... :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatı tatlandıran biziz, biz de tatlıyı böyle atıştırmalıklardan ediniyoruz sanırım =)

      Sil
  4. ellerine sağlık mekilam harika görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım benim =9

      Sil
  5. Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık

    YanıtlaSil

1yorum = 1tebesüm, yorumun için teşekkür ederim, beni çok mutlu ettin =)
Google hesabınız yok ise, yorum yapmak için Adı/URL kısmını seçip yorumunuzu bırakabilirsiniz =)