4 Kasım 2014 Salı

Acılı Kraker

 Dışarıda yağmur yağarken, battaniyeyi dizinize alıp güzelinden bir film izlemek ne hoştur , hele bir de çikolatalı kurabiye ile kahve ikilisi  veya dumanı tüten sıcak bir çay yanında tuzlu atıştırmalıklar varsa. Ya da üzerinde kestanelerin çıtırdadığı soba sıcağında okunan sürükleyici bir romanın heyecanı ile kıtır kıtır krakerler de hızla tüketiliyorsa işte tam bir keyif anıdır o. Hayatın hızlı koşturmacası içerisinde böyle, ruh şımartan, bir diğer deyişle kafa rahatlatan çözümler üretmezse insan kendisine, bir noktadan sonra patlamak üzere olan volkana dönüşüyor;  agresif , negatif, mutsuz olarak yaşama devam ediyor.
   Dertler, problemler, sorumluluklar, görevler , işler hiç bir zaman bitmez ; hayat bunlardan ibaret ne yazık ki , önemli olan tüm bu griliklerin içerisinde minik mutluluklar bulabilmek ya da oluşturmaya çalışmaktır. Yine Bob Ross amcaya dönüştüm , " Şurada mutlu minik bir ağaç varmış "  :) 
Hadi güzel bir film seçin veya alıp da okumaya fırsat bulamadım dediğiniz kitabınızı okumaya başlayın yanına da kahvenizi, çayınızı hazırlayın, bir de bu yazıda tarifine yer vereceğim krakerleri şip şak pişirirseniz işte size keyifli bir an.


Hazırlaması da pişmesi de çok kısa sürede olduğu için hiç üşenmeden işe koyulabilirsiniz. Koruyucu ek malzemeler içermeyen, ev yapımı kıtır kıtır mis gibi acılı, baharatlı kraker. Hem kendiniz için hem de abur cuburdan uzak tutmak isteyeceğiniz çocuklarınız için bence ideal bir tarif.

Malzemeler:
  • 125 gr. tereyağı
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı acı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı dolusu kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 4 su bardağına yakın un
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker



Hazırlanışı:
* Kraker hamurunu yoğuracağınız kaba un kabartma tozu ve  bahatarlar yani toz malzemeler hariç diğer malzemeleri koyup iyice karıştırıyoruz. Ardından baharatları, tuzu ve şekeri de ekleyip eşit ve iyi bir şekilde karışmasını sağlıyoruz. 
* Kalan malzemeler olan unu ve kabartma tozunu da eleyerek harca ilave ediyoruz. Unu bardak bardak ekler ve her ekleme sonrasında yoğurursanız hamurun kıvamını yakalamanız daha kolay olacaktır.
*  Sonuçta ele yapışmayan merdane (oklava) ile açmaya müsait bir hamur elde etmelisiniz. 
* Hazırlanan hamuru yarım cm den biraz kalın açıp bıçak yardımı ile ince şeritler kesiyoruz. 
* Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizip önceden (160- 180'C ) ısıtılmış fırında kızarıp kıtırlaşana dek pişiriyoruz.
Fırından çıkan krakerler soğuyunca tavşan kanı demlenmiş çayımız ile kıtır kıtır yiyoruz. 
Hava almayan saklama kabında muhafaza ettiğinizde 1 hafta bozulmadan taze şekilde tüketebilirsiniz. 


Bu krakerlerin acılı olanları benden geçer puan aldı, gayet lezizler. Bunun yanında peynirli ve dere otlu olarak da bir başka türü hazırlanabilir. Denemekte fayda var :) 


   Kaynak

1 yorum :

  1. mekilam!!

    o kadar güzel analmtışsın ki battaniye altına girip bu krakerlerden yemek istedim ama hastayım ve sadece ıhmalur içiyorum :)

    YanıtlaSil

1yorum = 1tebesüm, yorumun için teşekkür ederim, beni çok mutlu ettin =)
Google hesabınız yok ise, yorum yapmak için Adı/URL kısmını seçip yorumunuzu bırakabilirsiniz =)